Kurser

Tillsammans med legitimerad psykoterapeut Camilla Dahlquist-Melin och andra kvalificerade partners håller jag kurser inom ett flertal områden som vi tror kan vara av intresse för klienter m fl. Våra kurser riktar sig till dig som vill ha hjälp att hantera allt ifrån smärta, tandgnissling och sömnlöshet till dig som nyfiket vill närma dig ett sätt att se på livet som något lustfyllt.

Vi håller främst våra kurser i södra och västra Sverige men kan tänka oss att komma till dig om det blir tillräckligt många kursdeltagare. 

Är det något du saknar? Hör av dig till mig med förslag så kan vi diskutera vidare och se om det är något vi skulle kunna genomföra.

Kurser

Att uttrycka sig med bilder och symboler

Att uttrycka sig med bilder och symboler innebär att vi fördjupar oss i det undermedvetnas uttryckssätt. Vi funderar kring de symboler som dyker upp i våra drömmar, målningar, sagor och berättelser. Vi lär oss hur vi kan göra för att tolka dem. Vi ger inte några färdiga tolkningar utan vi hjälper till att väva en berättelse, ser saker med olika ögon och lämnar sedan tolkningen till berättaren/drömmaren. Detta är ett sätt att fördjupa sig i vad som sker i vårt inre.

Vi målar, vi dansar och skriver och inte minst pratar vi om det vi upplever.

Vi utforskar vårt undermedvetna i en trygg miljö med bestämda ramar för hur vi är gentemot varandra under en helg. Det är en helg som är till för att ge inspiration och hjälp till dig som vill lära dig fler sätt att förstå dig själv på.

Kostnad: 2500kr

Detta är en återkommande kurs och vi sätter ett datum tillsammans när kursen är fullbokad. 

Kurser

En kurs om livsglädje

Under denna kurshelg möts vi och funderar kring livsglädje. Alla deltagare får möjlighet att utforska vad glädje är för just dem och vi gör det i en trygg miljö. Vi samtalar om hur man kan göra för att vara mer i de goda, sköna känslorna. Vilka förhållningssätt som kan hjälpa oss. Ibland måste vi våga möta svåra känslor för att göra oss fria och gå i riktning mot ett mer glädjerikt liv och ibland behöver vi kanske fatta ett beslut om att försöka se det positiva i situationer som uppstår.

Denna kurs är en kurs i personlig utveckling. Den kan om du är lite ihärdig hjälpa dig att förändra ditt liv i en riktning du själv väljer.

Du träffar andra människor som också vill välja glädje och kanske träffar du någon eller några som du håller kontakt med efter kursen och ni kan hjälpas åt att fundera och påminna varandra om vad ni känner är viktigt.

För de som är intresserade avslutar vi kursdagarna med en meditation för glädje.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan.

Kurser

Tinnitus

Tinnitus är vanligt idag och har många orsaker. Under denna helg pratar vi om orsaker till tinnitus, hur vi kan förhålla oss till den och hur vi kan lära oss att kanske minska eller till och med få bort tinnitus.

Tinnitus innebär att man hör ljud som inte har någon känd källa. Ibland upplevs ljuden som väldigt besvärande. Tinnitus i sin tur kan leda till andra symtom och besvär ofta irritation, störd nattsömn och störd koncentration. Det är vanligt att människor som har tinnitus känner sig trötta och nedstämda.

Under den här helgen försöker hitta positiva sätt att närma oss öronsuset. Vi försöker förstå era besvär och hur dessa påverkas av olika situationer vi hamnar i. Genom samtal och olika övningar under djup avslappning är vår förhoppning att ni ska kunna få minskade besvär.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Att bli pensionär – en kurs om att åldras

Att bli pensionär kan innebära många blandade känslor. Det är inte ovanligt att det tar tid att hitta en ny rytm i livet eller att komma fram till vad man vill göra. Plötsligt har man en massa tid över som man tidigare inte haft. En del människor vet precis vad de vill och behöver göra medan andra tappar orienteringen under en periodorienteringen under en period, inte minst sig själv. Vår identitet är ofta kopplad till den yrkesperson jag varit och det kan vara svårt att hitta sin nya identitet som pensionär.

Tillsammans pratar vi om de känslor som finns hos er kring själva pensionen och vi delar erfarenheter och utforskar nya sätt att förhålla oss till vår nya livssituation.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

En kurs om affektmedvetande

Affektmedvetande

Det är inte ovanligt att vi möter människor i vår verksamhet som har svårt att känna och beskriva sina känslor. De kan känna att det känns bra eller dåligt. Kanske känner de ångest men förstår den inte.

Under denna helg pratar vi om affekter, hur de påverkar oss, hur de känns och hur de kan användas till ökad självkännedom och bättre tolerans i livet särskilt i relation till andra.

Tillsammans gör vi övningar som hjälper oss att känna känslor och beskriva dem tex hur de upplevs och var i kroppen vi kan förnimma dem. Denna kurs syftar till att stärka ditt sinne och hjärna och öka din kroppskännedom.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Kurs – gå ner i vikt

Många lider av viktproblem. Vi väger för mycket eller vi väger för lite.
Under denna helg pratar vi om vad det innebär för kroppen när man antingen väger för mycket eller för lite.

Vi kommer att prata om mat, livsstil, motion, sömn, stress och vila. Vi kommer också att prata om våra känslor inför mat, varför vi äter och hur vi håller motivationen upp. Vi tränar vi också på affektmedvetande.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Kurs i medicinsk qigong

Qigong är en egenvårdsmetod där man genom avslappning, andning, koncentration och rörelser arbetar med att förbättra kroppens livsenergi/kraft. Qi betyder energi/luft och gong betyder arbete. Man arbetar med inre och yttre rörelser, stillhet och aktivitet samt andning för att öka kroppens förmåga till självläkning.

Erfarenhet visar att qigongträning påverkar oss positivt både fysiskt och psykiskt. Qigong motverkar stress och spänningar, förebygger och behandlar sjukdomar, stimulerar och stärker muskler, leder och nervbanor, förbättrar cirkulationen och ökar koncentrations- och prestationsförmåga. Qigong är ett sätt att hålla sig frisk. Det är inte någon snabb metod till hälsa utan den kräver tålamod av utövaren. Qigong är ett sätt att leva!

Qigong bygger på kunskaper om yin och yang samt de fem elementen (metall, eld, jord, vatten och trä). Detta för att man ska skapa en balans i kroppen som leder till ökat välmående. Qigong är en mjuk och försiktig träningsform som utförs i ett långsamt tempo och kan anpassas efter individen och dess behov. Det är därför en träningsform som passar de flesta människor.

Jag har tränat qigong sedan år 2000 och jag har även tränat kung-fu-qigong ett antal år och är mästargraderad. 

Qigongkurser startas upp regelbundet och förläggs vanligtvis fredag-söndag med möjlighet till repetition . Så snart jag har tillräckligt många deltagare startar jag upp en kurs.

Vi håller kurser i västra och södra Sverige men kan flytta på oss om ni hjälper till med lokaler. 

Kurstider:
Fredag 18.00 – 21.00
Lördag 10.00 – 18.00
Söndag 10.00 – 16.00

Kostnad: 2500kr (vid repetition 500kr)

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

För dig som har sömnproblem

Under denna kurs lär vi oss varför det är så viktigt att sova.
Vad säger forskningen om sömn och om vikten av sömn? Vi lär oss vad som är viktigt för en god sömn och delar erfarenheter med varandra. Ni kommer att få prova på qigong, avslappningstekniker och meditation. Vi som leder är kursen är hypnosutbildade i Svenska Föreningen för Klinisk Hypnos regi. Vi har en gedigen hypnosutbildning och vi handplockar övningar som vi tror kan passa just denna grupp och vi justerar individuellt.

Vi pratar om vikten om motion, frisk luft och dagsljus. Vi pratar om hur vi kan förhålla oss till sömnlöshet och vikten av rutiner. Vi kommer också att diskutera frågan om ifall man kan sova igen förlorad sömn. Hur vi prioriterar. Hur högt sätter vi vårt välbefinnande?
 Orsaker till sömnlöshet och vad sömnlöshet gör med vår kropp och själ (hjärna).

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Kurs i mindfulness

.

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Smärta och smärthantering

Två dagar med fokus på forskning/fakta om smärta och övningar i smärthantering baserade på mindfulness och självmedkänsla.

 “Being told that you have to learn to live with pain should not be the end of the road – it should be the beginning” (Kabat-Zinn 1990).

Att leva med smärta kan vara svårt, men smärtan och lidandet blir inte mindre av att vägra känna den eller förneka det som den för med sig.

Att kämpa emot din smärta kan tvärtom öka spänningarna i kroppen och det själsliga lidandet. Genom att bli medveten om det som händer i din kropp just nu, de egna automatiska reaktionsmönstren, kan kampen minska och därmed din upplevelse av smärtan.  När du ser dessa känslor utan att döma dig själv och tillåta dig att faktiskt känna det du känner kan du gå från att vara offer till att bli observatör och aktör i ditt liv. Självtilliten förstärks

Att träna mindfulness och självmedkänsla vid smärta har inte som syfte att minska smärtan, utan att minska lidandet i smärtan. De är inget alternativ till smärtbehandling utan ett annat sätt att närma sig till och förhålla sig till smärtan. Det handlar om att öppna upp och ge sig själv möjlighet att hitta den egna inre potentialen för förändring, utveckling och läkning.

Mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR, är originalprogrammet från dr Jon Kabat Zinn, UMass Medical School, USA. Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) är en evidensbaserad metod för att hantera stress, smärta och ångest.

Mindful Self-Compassion (MSC) eller självmedkänsla är ett program utvecklat av psykologiprofessorn Kristin Neff och psykoterapeuten Christopher Germer. Metoden bygger på modern hjärnforskning och MBSR med inslag av anknytningsteori. MSC passar alla och tränar hjärnan i att medvetet uppleva glädje och välbehag.

Kursen är upplevelsebaserad och du kommer att få träna på olika meditationstekniker utefter mindfulness i grupp.  Du kommer att få med dig övningarna hem som du lärt dig under dagarna för att fortsätta träna hemma.

För vem

Kursen riktar sig till dig som lever med smärta och är nyfiken på ett nytt förhållningssätt till din smärta och livsmönster.

Kursledarna har lång erfarenhet av arbete med smärtpatienter.

Pris: 2500 kr

 

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Livskriser och utveckling

Alla människor har livskriser, de hör till livet. Vad är en livskris och hur tar man sig genom den med en känsla av att man vuxit som människa? Ofta hamnar man i livskriser i vissa skeenden i livet t.ex. när barnen flyttar hemifrån eller man blir pensioner, eller kanske när man blir arbetslös. En kris är när den gamla kartan inte längre fungerar och det inte förefaller finnas något nytt mål i sikte.

Det är ok att vara ledsen, sorgen, likgiltig eller annat och att stanna upp och älta men vi ska inte fastna i detta. Tillsammans reder vi ut vad en livskris är. Vilka orsakerna kan vara och hur man tar sig vidare. Vi hjälps åt att hitta en trygg plats inom dig själv där du kan känna efter och reflektera över just din situation.

Denna helg ger dig en möjlighet att sätta ord på dina tankar och känslor tillsammans med erfarna terapeuter andra människor i en liknande situation. Du får kunskaper om vad en livskris är och hjälpmedel att ta dig vidare.

Kostnad: 2500kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Bruxism – tandgnissling

Att gnissla tänder är vanligt och hos många människor beror det på stress eller obalans i bettet som i sin tur ger spända käkar och huvudvärk.

Det finns tekniker för hur man blir av med tandgnissling och en av dessa är hypnos som är en form av djupavslappning.

Under denna kurs lär vi oss metoder för djup avslappning, stresshantering och balans som kan hjälpa dig att helt och hållet bli av med din tandgnissling eller reducera den.

Observera! Innan du går denna kurs bör du ha haft kontakt med din tandläkare och genomgått en undersökning.

Pris: 2500 kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan

Kurser

Rensa i röran

I våra verksamheter upplever vi ofta att människor vill ha hjälp att rensa i sin röra. Många upplever att de samlat på sig så mycket saker att det till slut tynger dem. 

Under denna helg jobbar vi med varför vi spar och hur vi kan göra för att börja rensa upp i vår omgivning. Du kommer att få arbeta med övningar och  tekniker som kan hjälpa dig att sätta igång. 

Rensa i röran är en kurs där du kommer att lära dig mycket om dig själv. Kanske hittar du en kurskamrat som går igenom samma process som du, så att ni stötta varandra. 

Pris: 2500 kr

Information om datum och lokal fås vid anmälan/förfrågan